Harry Bonné was afkomstig uit Bunde en belandde uiteindelijk in Herten. Zijn Zuid-Limburgse roots klinken door in het liedje Ich hawt (!) van dich, dat in 1961 op EP verscheen (Extended Play, 45-toerenplaatje met op elke kant twéé liedjes). Hij schreef onder meer het Hertens ‘volkslied’ Van herte van Herte, maar werd vooral bekend als schrijver en zanger van (carnavals)liedjes in onvervalst Roermonds. 

Minnesjtreel van D’n Uul

Bijna een kwart eeuw lang maakte hij vastelaovesleedjes waarmee hij de liedjeswedstrijden van sjtadsvastelaovesvereniging D’n Uul won. Niet voor niets werd hij uitgeroepen tot minnesjtreel van D’n Uul
Het begon in 1960 met Lewieke, gezongen door Gerrie Imkamp-Somers. Het liedje won niet, maar werd wel heel populair. Eind 1960 zong Harry het nummer zelf in als B-kant van zijn eerste singletje. Op de A-kant stond een nieuw liedje waarmee hij nu wél de liedjeswedstrijd van D’n Uul gewonnen had: Kiek mich neet zo aan Merie!!! Harry’s tweede plaatje was de EP uit 1961, met de drie al genoemde liedjes plus Naè, naè, naè, ich dürf et neet!! als vierde nummer.
In 1963 scoorde hij opnieuw een Uulesjlager met Hae duit ’t neet, dat op de plaat werd gezet met Bob Lommen als solist. In 1967 volgde het nog steeds bekende Dao lös ich soep van, gezongen door Mathieu Mooren, en in twee jaren daarna bovendien Zo groot waert ’t jungske en Wetse nog wie sjoon et waas (aan Meneerkes in et graas). Beide liedjes kwamen ook uit op single. Daarna volgden enkele jaren zonder Uulesjlagers, maar in 1978 sloeg Harry opnieuw toe met Neet te gluive (‘In Remunj, dao loupe de hunj mit de kunj euver de grunj’), en in 1983 nog een laatste keer met Ich höb eine haekel aan aajhore.
Wetse nog wie sjoon et waas is zijn bekendste en meest geliefde liedje. Het staat op de B-kant van Et pilske. Het hoesje vermeldt: ‘carnavalsleedje 1969 van D’n Uul’. Door de lay-out lijkt het net of dat over Et pilske gaat. De platenbazen vonden dat zo’n dromerig, nostalgisch liedje dat niet over bier ging nooit een carnavalshit kon worden…

oude-foto-harry-bonné
Foto: Zjwetskammezaol 1967.

Oude Bonné-singletjes in huis?

Er moeten in platenkoffers, dozen en kasten op zolders en in kelders nog heel wat exemplaren liggen van de plaatjes die van Harry Bonné zijn uitgebracht. Heeft u er misschien één of meer? En draait u ze niet meer? Dan zouden wij ze graag opnemen in onze collectie geluidsopnamen. U kunt ons mailen of bellen (0475-359617). Bij voorbaat hartelijk dank!