Ook het verkeer van en naar het westen, via het veer van Ool, kwam hier de stad binnen.
Die oude houten brug werd waarschijnlijk in de zestiende eeuw vervangen door een stenen brug. Het was deze brug die door het snelstromende water van de Roer in de nieuwjaarsnacht van 1764 werd weggespoeld. Op 17 juni 1771 legde burgemeester Sijben de eerste steen van wat thans de Stenen Brug heet. Op deze gedenksteen, die zich bevindt in de zuidelijke borstwering aan de buitenzijde van de brug, staat vermeld: ‘Door de kracht van de Roer is deze brug in 1764 ingestort, maar hechter hersteld in het jaar 1771, toen dit gewest door Maria Theresia, Rooms keizerin en hertogin van Gelre, bestuurd werd.’ De brug werd op de oude fundamenten herbouwd uit Naamse steen. De pijlers zijn voorzien van ijsbrekers. De middelste bogen werden vrij hoog aangelegd. De brug is dan ook vrij steil.
De brug is in 1954 voor het laatst gerestaureerd, waarmee de schade van de Tweede Wereldoorlog werd hersteld. Toen is er een tweede gedenksteen geplaatst met dit opschrift: ‘Door oorlogsgeweld wederom verwoest op 4 december 1944, in vroegere vorm hersteld in 1954 onder de voorspoedige regering van Juliana.’ Deze gedenksteen is in de noordelijke borstwering ingemetseld. Overigens zijn de teksten van beide gedenkstenen in het Latijn opgesteld.
De Stenen Brug verbindt het stadscentrum met de Voorstad St. Jacob. Deze naam is gemakkelijk te verklaren: een voorstad is een stuk gesloten bebouwing buiten de stadsmuren. Voordat men vroeger Roermond over die brug binnenkwam, passeerde men hier eerst een twintigtal huizen. Overigens sprak men in de middeleeuwen niet van ‘de Voorstad’ (Roermond had toen meer voorsteden), maar van ‘Over de brug’ of ‘Buiten de Brug’. Het tweede gedeelte van de naam komt van de kapel in de Voorstad, waarvan Sint-Jacob de Meerdere de patroon was. Een van de bedevaartroutes naar het graf van deze heilige in Santiago de Compostela in Spanje loopt langs deze kapel.
De Voorstad St. Jacob was altijd een kleine gemeenschap. Het aantal huizen is in de loop van de eeuwen maar langzaam gegroeid. Momenteel is het in de Voorstad, die enigszins in verval geraakt was, door de toegepaste revitalisering weer prettig wonen!