25 januari 2019, 14.00u Utrechts Archief te Utrecht

Dankzij de Digitale Charterbank Nederland (DCN) kan iedereen voortaan online op één plek de vele tienduizenden oorkonden, oftewel charters, doorzoeken die in de verschillende Nederlandse archieven worden bewaard. Ze zijn te doorzoeken op onder andere datum, land, streek, plaats of familie. Toekomstige wijzigingen of aanvullingen door de archieven in hun online aanbod verschijnen vanzelf in de DCN. Op dit moment is van 24.000 oorkonden ook een afbeelding in hoge resolutie beschikbaar.

Nu wordt dit materiaal nog te weinig gebruikt in onderzoek. Alleen de oudste oorkonden, tot rond het jaar 1300, zijn verzameld uitgegeven in moderne edities. En voor de andere oorkonden moet de onderzoeker op alle verschillende websites steeds dezelfde zoekterm invoeren. Dat is allemaal vanaf 25 januari verleden tijd.

Voor de bestudering van de Middeleeuwse geschiedenis zijn oorkonden van zeer groot belang. Zij geven informatie over bestuurlijke zaken of rechtshandelingen, bijvoorbeeld de overdracht van goederen of rechten. Daarmee vormen oorkonden een bron van kennis voor bijvoorbeeld het landsbestuur, internationale handel en de rechtspraak. Maar ook voor genealogisch onderzoek zijn zij onmisbaar.

Tijdens een colloquium introduceert het Huygens ING dit nieuwe platform en zullen enkele vooraanstaande onderzoekers hun eerste bevindingen toelichten. Sprekers zijn Els De Paermentier (hoogleraar Universiteit Gent), Hans Mol (hoogleraar Universiteit Leiden/Fryske Akademy), Ronald van der Spiegel (onafhankelijk onderzoeker), Gerard Mulder (DE REE Archiefsystemen), Rik Hoekstra (software engineer Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis) en Jan Burgers (hoogleraar Universiteit van Amsterdam en senioronderzoeker Huygens Instituut voor Nederlandse Geschiedenis).

De Digitale Charterbank Nederland is tot stand gekomen in samenwerking met De Ree Archiefsystemen en de Nederlandse archiefdiensten.

https://charterbank.huygens.knaw.nl/