Gedenkzuil Moluks woonoord Roermond

Op de plaats van het in 1965 gesloopte ‘Ambonezenkamp’ Maashaven staat een gedenkzuil. De drie afbeeldingen op de zuil zijn de belangrijkste symbolen van de Molukken. Rechts staat een kruidnagel, links een nootmuskaat. Deze specerijen groeien op de Molukken. Op de voorkant is een parang salawaku afgebeeld. Het zwaard en het schild werden in vervlogen eeuwen gebruikt tijdens veldslagen. Ze werden door de Alifuru (de voorouders van de huidige Molukkers) gebruikt in de tjakalele (een krijgsdans ter voorbereiding op de strijd).

voor- en zijkanten gedenkzuil Moluks woonoord Roermond

De zuil is ontworpen door Ating Ririassa met tekeningen van Ruud Hehanussa en diverse inbreng door John Beckers en Mathijs Ririassa. Allen, behalve John Beckers, zijn oud-kampbewoners. De zuil is gerealiseerd door de firma Technical Services Lomans B.V. uit Roermond.

Kamp Maashaven in Roermond

Veel Molukkers dienden als militair in het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Nadat er met de erkenning van de republiek Indonesië door Nederland een eind was gekomen aan het koloniale Nederlandse bewind, werd op 25 april 1950 de Republik Maluku Selatan (RMS, Republiek der Zuid-Molukken) geproclameerd. De Molukse ex-KNIL-militairen, die vooral op het eiland Java gestationeerd waren, mochten tot hun diepe teleurstelling niet terug naar de Molukken, omdat Nederland een politiek conflict met Indonesië wilde voorkomen. Ze spanden daarop een rechtszaak aan tegen de Staat der Nederlanden. Als gevolg van het oordeel van de rechter in Den Haag werden de militairen en hun gezinnen ‘tijdelijk’ naar Nederland overgebracht. Dat gebeurde met twaalf transporten over zee.
Het laatste troepentransportschip de Kota Inten voer vrijdag 22 juni 1951 rond acht uur in de avond de Nieuwe Waterweg op. Aan de Schiehaven in Rotterdam werd om 22:57 uur aangemeerd. Tien Molukse ex-KNIL-militairen en hun gezinnen in totaal 64 personen  hadden Roermond als bestemming. De volgende dag, zaterdag 23 juni 1951, werden zij naar Kamp Amersfoort gebracht voor medisch onderzoek. Daarna vertrokken zij naar het ‘Ambonezenkamp’ in Roermond, waar ze aan het eind van de middag arriveerden. Zij werden gehuisvest aan de Maashaven in het kamp, dat bestond uit nissenhutten. Daar woonden al twintig Molukkers: vier Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen. Zij waren enkele maanden daarvoor in Nederland aangekomen. 

Zie verder:

DISCLAIMER
De foto’s op de webpagina’s van Ambon aan de Maas zijn beschikbaar gesteld door voormalige bewoners en afkomstig uit familiealbums en -collecties, met uitzondering van de foto’s in het gedeelte ‘De transporten’. Van de meeste foto’s is de maker niet meer bekend. Als iemand meent dat zijn of haar portretrechten of auteursrechten geschonden zijn, dan verzoekt het Gemeentearchief Roermond hem of haar om contact op te nemen via de adresgegevens onderaan deze pagina.