Groendaal had een schuilplaats opgezocht: ‘Het is half 12 en ik zit op de keldertrap met de knijpkat te schrijven en dat valt niet mee. We zijn een bombardement aan het verwerken. Het is een ontzettend lawaai.’
Bij het bombardement sneuvelden 3 Duitse soldaten. Eén overspanning van de brug was vernield, dus de opdracht was slechts gedeeltelijk geslaagd. De Maasbrug was een belangrijke verbinding voor de Duitsers. Zij zorgden ervoor dat de brug weer bruikbaar werd. De geallieerden zagen dit en kwamen op 28 oktober terug. Ditmaal moest de brug definitief vernield worden. Het bombardement was hevig. J. Groenendaal: ‘Na een rustige nacht een zeer bewogen morgen. Een grote aanval op de Maasbrug. Deze is nu helemaal vernield, de pijlers zijn weg. De Roermondse straat in Maasniel-Gebroek is erg getroffen. Daar viel een voltreffer. Men spreekt nu van 6 doden. Twee kindertjes van de familie Verlinden vonden in de kelder de verstikkingsdood, te samen met 4 leden van de familie Salden. Het is een ontzettende ravage. In totaal waren er 11 doden te betreuren.’’
Jo Minten schreef: ‘De Maasbrug is naar de ‘klitzen.’
De telefoongesprekken van de Duitsers werden afgeluisterd. Na de vernieling van de Maasbrug vond het volgende telefoongesprek plaats tussen de Duitsers in de frontlijn (Puma II) en de Kampfkommandant van Roermond (Puma I).
‘Puma II: Luchtaanval op Roermond. De Maasbrug is volledig verwoest. We beginnen nu met de bouw van een voetgangersbrug over de Maas.
Puma I: Is dat mogelijk?
Puma II: Dat is een hels karwei. Ik begin nu hout te zoeken, zal lastig zijn.’
De Duitsers bouwden de voetgangersbrug om zodoende toch de Maas over te kunnen steken. Roermond kreeg het nog zwaar te verduren.
Door Eric Munnicks