De heer Elfrink was postcommandant en hij hield een dagboek bij: ‘18 januari: De hand van de heer Timmermans werd vanaf 25 december verzorgd en verbonden door de heer Stroucken. De hand was op 3 december verbrijzeld door een granaatscherf. Stroucken had de verzorging op zich genomen op verzoek van dokter Wong. Op 17 januari werd dit werk overgenomen door een zuster van het Groene Kruis.

19 januari: Op telefonisch verzoek uitgerukt om 18.30 uur door Jereskes, Linssen en Valentijn om een zwaargewonde patiënte van de Kapellerlaan naar het ziekenhuis te vervoeren. Zij was gewond geraakt door granaatvuur. Op de plaats aangekomen lag daar ook ons lid Stroucken, Rode Kruishelper. Stroucken was door een granaatscherf aan het hoofd gewond geraakt en op slag gedood. Er werd naar onze post opgebeld om een tweede brancard te sturen om Stroucken naar het ziekenhuis over te brengen. De patiënte werd naar het ziekenhuis gebracht. We brachten onze kameraad gezamenlijk naar de doden-bewaarplaats. Om 21.00 uur kwamen wij op onze post terug. Beide transporten geschiedden onder hevig granaatvuur. ‘Vriend Thei rust in vrede. We zullen je niet vergeten.’

20 januari: Om 17.00 uur een Heilige Mis voor medelid en vriend Theo Stroucken. Deze mis werd door bijna alle leden bijgewoond.

22 januari: Door Jereskes, Opbroek en Hoefnagels drie verschillende evacuatietransporten begeleid naar Brüggen. Aankomst was omstreeks 18.00 uur. Daarna nog behulpzaam geweest bij het beladen van de evacuatietrein. Deze vertrok ’s avonds om 23.30 uur. Zij kwamen 23 januari weer terug naar Roermond.

23 januari: Comes en Truyen begeleidden een vrachtwagentransport naar Brüggen.

Door Schreurs, Bemelmans en Beckers een voettransport begeleid naar Brüggen. Op de Elmpterweg hevig granaatvuur.

Artikel 25 Rode Kruis identiteitsbewijs van M. Elfrink (Studiegroep Leudal).jpg
Rode Kruis identiteitsbewijs van M. Elfrink (Collectie Studiegroep Leudal).

We hebben onze kameraad Stroucken naar zijn laatste rustplaats gebracht. Dokter Imkamp hield een grafrede. Kameraad Theo heeft gedaan wat hij moest doen. Hij was na zijn wachtdienst onderweg naar huis. Hij heeft niet geaarzeld dat te doen wat van Rode Kruismannen gevorderd wordt. Theo was een goede vriend en makker. Hem was nooit iets te veel. Nooit kwam er een klacht over onvriendelijkheid in de kolonne. Imkamp bedankte de luchtbeschermingsdienst, de Technische Dienst en de brandweer voor de laatste eer, bewezen aan helper Stroucken. Vriend Theo rust in vrede.’

Na de evacuatie werden er nog maar weinig rapporten geschreven. Roermond was bijna uitgestorven.

Door Eric Munnicks