Een middeleeuwse bestsellerauteur

‘Lees je Dionysius, dan lees je álles’, werd van hem gezegd. Deze schrijver vatte in zo’n 200 boeken samen wat er in zijn tijd bekend was over godsdienst, filosofie, wetenschap en wetgeving.

Vereerd als een halve heilige

De ongetrouwde, vrome Joanna van Randenraedt werd bezield door goddelijke inspiratie, dacht men. Al tijdens haar leven vereerde het volk haar als een halve heilige. Hoe kwam ze aan die reputatie?

De grootste architect van zijn tijd

De beroemdste Roermondenaar is architect en ontwerper Pierre Cuypers. Hij was een voorloper van de moderne architectuur in Nederland en gaf het Rijke Roomse Leven een herkenbaar gezicht.

Wielrenner van wereldklasse

Zo’n 125 jaar geleden was Swalmenaar Mathieu Cordang de koning van het wielrennen. ‘Mister Tobacco’ werd hij genoemd. Na wedstrijden stak hij graag een dikke sigaar op van het merk Gigerl.

De eerste vrouw in de politiek

Veel Roermondenaren weten het zeker: Mathilde Haan was het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid van Nederland. Maar volgens anderen was dat Stiena Ruypers-Erens in Valkenburg. Hoe zit dat nu precies?

Beroemd tot in Amerika

De grootste Roermondse kunstenaar van de twintigste eeuw is Joep Nicolas (1897-1972). Hij brak met de traditie van zijn familie en werd een internationaal bekend kunstschilder en glazenier.