De oorlogsmisdaad van Willem van Oranje

Dit jaar wordt de ‘Geboorte van Nederland’ landelijk herdacht – 450 jaar na het eerste succes van de opstandelingen in de Tachtigjarige Oorlog. Maar in Roermond viel in 1572 weinig te vieren.

Wielrenner van wereldklasse uit Swalmen

Zaterdag start de Tour de France. Zonder deelnemers uit Roermond. Maar zo’n 125 jaar geleden was Swalmenaar Mathieu Cordang de koning van het wielrennen. ‘Mister Tobacco’ werd hij genoemd.

Baron streed voor Limburgs vrijheid

In 1848 staat Europa op zijn kop door revoluties. De leider van de Limburgse separatisten is op het hoogtepunt van zijn populariteit. Deze keer lijkt het hem te gaan lukken. Limburg los van Holland!

'Roermondse' ridder ging mee op kruistocht

In 1189 bestond Roermond nog nauwelijks. Een hoofdboerderij en wat verspreide boerenhuisjes. Maar in Merum – tegenwoordig Roermonds grondgebied – stond een indrukwekkend kasteel.

Laatmiddeleeuwse huizen 'teruggevonden'

Verzamelaar Will Steeghs vond op een vraag-en-aanbodsite een pagina uit een geïllustreerd Engels tijdschrift uit 1871. Die ene pagina leverde een bouwhistorisch nieuwtje op. Daarna volgde nog meer…

De krachtigste aardbeving ooit gemeten

Exact dertig jaar geleden om 3.20 uur ’s ochtends zat Midden-Limburg rechtop in bed door een aardbeving. En niet alleen Midden-Limburg. De schok was te voelen van Engeland tot in Zwitserland.

Succes van de Vespa begon in Roermond

In 1946 werd de Vespa uitgevonden. Het rare motorfietsje op kleine wieltjes sloeg in Italië direct aan. Het Roermondse autobedrijf Nedam werd in 1949 importeur en maakte de Vespa tot een succes.

Eerste vrouw in de gemeenteraad?

Veel Roermondenaren weten het zeker: Mathilde Haan was het eerste vrouwelijke gemeenteraadslid van Nederland. Maar volgens anderen was dat Stiena Ruypers-Erens in Valkenburg. Hoe zit dat nu precies?

Uilen en veldmuizen, gaat dat samen?

Uilen zijn de natuurlijke vijanden van veldmuizen. Jager en prooi. Hoe zit dat in het Roermondse carnaval? D’n Uul en De Veldjmuus (allebei van 1936-1937) houden ze elkaar scherp in de gaten.

Het 'rode gevaar' op weg naar de Voorstad

'Gezelschap op Stationsplein’, luidt de omschrijving van deze foto. Maar kijk eens goed: dit is de beroemde Domela Nieuwenhuis. Zijn enige bezoek aan Roermond was geruchtmakend.

Bisschop Gijsen, middelpunt van conflicten

50 jaar geleden, op 13 februari 1972, werd Jo Gijsen gewijd tot bisschop van Roermond. Zijn voorganger Piet Moors was tamelijk vooruitstrevend, net als de meeste gelovigen. Maar Gijsen niet bepaald.

De Sint-Kameleon van Asenray

Eind jaren tachtig trok een legertje inhuurkrachten door Nederland. Onderweg maakten ze tienduizenden foto’s, onder meer van dit merkwaardige gebouw in Asenray.

De pastoor van Herten en het jaar zonder zomer

In november 1815, schreef Arnold Borret, ‘begon het reeds aanhoudend koud te zyn’, in maart 1817 had hij de zon ‘in 13 maanden in alles, gelove ik, niet tweemaal vier en twintig uren gezien’.

Elfduizend maagden in de Munsterkerk

De viering van het 800-jarig jubileum van de Munsterkerk moest door de coronapandemie grotendeels worden stilgelegd. Wel was er een expositie in het Cuypershuis en verscheen er een mooi jubileumboek.

Kerstliederen à go-go

Zondag begint Top 2000 à go-go. ‘Popprofessor’ Leo Blokhuis diept daarin de merkwaardige geschiedenis van liedjes op. Bij kerstliedjes staat hij nooit stil, hoewel hij van christelijken huize is.

Sint-Nicolaas al 797 jaar in Roermond

Sinterklaas is ieder jaar enkele weken in het land - en in Roermond. 797 jaar geleden werd Sint-Nicolaas al vereerd in de stad. Dat zegt iets over hoe de Roermondenaren toen leefden.