Kostbaar monnikenwerk

Tegenwoordig kan bijna iedereen goed schrijven. In de middeleeuwen was schrijven alleen iets voor de happy few. Het Gemeentearchief Roermond bezit daar een schitterend voorbeeld van.

Putten, pompen, poelen, waterleiding

Anders dan in Noord-Nederland, maar net zoals in België en veel Zuid-Europese landen zie je in Roermond op veel straathoeken heiligenbeelden. Die Roermondse beelden hebben een speciale geschiedenis.

Milly Horowitz’ jeugdjaren in Roermond

In 2006 werd in de Roermondse synagoge posthuum de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt aan de katholieke pleegfamilie van Milly Horowitz, die in haar jeugd met haar joodse ouders in Roermond woonde.

Redemptoristenpaters tragisch omgekomen

Op de begraafplaats bij het remptoristenklooster aan de Parklaan zijn vanaf 1871 een dertigtal redemptoristen begraven, onder wie de paters Gerard van den Heuvel en Louis Bleijs.

Roermond ‘heksenhoofdstad’ van de Benelux

Op 18 november 1522 werd Trijn van der Moelen voor toverij veroordeeld tot de brandstapel – het eerste dodelijke slachtoffer van de heksenwaan in Roermond. Er zouden er nog tientallen volgen.

Bedelfeesten 2: de ellefde van de ellefde

Op foto’s uit de jaren vijftig is te zien hoe in Roermond op 11 november Sint-Maarten gevierd werd. Die traditie heeft het inmiddels afgelegd tegen de vieringen van de ‘ellefde van de ellefde’.

Bedelfeesten 1: Allerzielen en Halloween

Gaat u met Allerzielen nog naar het kerkhof? Doet u mee aan een hedendaagse herdenking zoals de Allerzielenloop op het Oude Kerkhof? Of bent u nog moderner en viert u alleen Halloween?

De Harmoniezaal

De Harmoniezaal en het Royal Theater, praktisch naast elkaar gelegen aan de Hamstraat, waren jarenlang in gebruik voor filmvoorstellingen, toneelvoorstellingen en andere activiteiten.

Een tuindorp ‘euver de breer’: het Veld

‘Euver de breer’ (‘over de spoorbomen’) ligt het Veld, de bekendste volkswijk van Roermond, met o.a. de Krententuin en de Dierentuin. Het Veld is Roermonds enige echte tuindorp.

Godfried en Gisela, een Asseltse romance?

In 882 trouwde Godfried Haraldsson met Gisela van Lotharingen. Hij: de leider van het Grote Vikingleger. Zij: de dochter van koning Lotharius en zijn minnares Waldrada. Romantiek of politiek?

Mathieu Koch, een artistieke fotograaf

Niet alleen uit Roermond, maar ook van ver daarbuiten lieten particulieren en families zich in de vorige eeuw vereeuwigen door Mathieu Koch, ‘photograph d’art’ of kunstfotograaf.

30 jaar Bosniërs in Roermond: Vera’s verhaal

Vera Kalić (69) wordt emotioneel als ze vertelt over haar aankomst in Roermond, nu dertig jaar geleden. Toen ze bij de witte Rode Kruis-vlag mensen Bosnisch hoorde praten, was haar vlucht ten einde.

Inteelt in de trouwzaal

Op Open Monumentenzondag is de trouwzaal in het Roermondse stadhuis open voor publiek. Een ‘juweeltje’ met portretten van de koningen van Spanje en keizers van het Duitse rijk. Hoe komen die daar?

De veteranen komen weer naar Roermond

Wanneer is nu precies die veteranendag met al die oudere mannen die met baretten en onderscheidingen vanuit heel Nederland naar Roermond komen? Eén keer per jaar toch, of twee keer?

De oorlogsmisdaad van Willem van Oranje

Dit jaar wordt de ‘Geboorte van Nederland’ landelijk herdacht – 450 jaar na het eerste succes van de opstandelingen in de Tachtigjarige Oorlog. Maar in Roermond viel in 1572 weinig te vieren.

Baron streed voor Limburgs vrijheid

In 1848 staat Europa op zijn kop door revoluties. De leider van de Limburgse separatisten is op het hoogtepunt van zijn populariteit. Deze keer lijkt het hem te gaan lukken. Limburg los van Holland!

Wielrenner van wereldklasse uit Swalmen

Zaterdag start de Tour de France. Zonder deelnemers uit Roermond. Maar zo’n 125 jaar geleden was Swalmenaar Mathieu Cordang de koning van het wielrennen. ‘Mister Tobacco’ werd hij genoemd.

Laatmiddeleeuwse huizen ‘teruggevonden’

Verzamelaar Will Steeghs vond op een vraag-en-aanbodsite een pagina uit een geïllustreerd Engels tijdschrift uit 1871. Die ene pagina leverde een bouwhistorisch nieuwtje op. Daarna volgde nog meer…

De krachtigste aardbeving ooit gemeten

Exact dertig jaar geleden om 3.20 uur ’s ochtends zat Midden-Limburg rechtop in bed door een aardbeving. En niet alleen Midden-Limburg. De schok was te voelen van Engeland tot in Zwitserland.

Succes van de Vespa begon in Roermond

In 1946 werd de Vespa uitgevonden. Het rare motorfietsje op kleine wieltjes sloeg in Italië direct aan. Het Roermondse autobedrijf Nedam werd in 1949 importeur en maakte de Vespa tot een succes.