Kapitein Anderson vloog op 15 mei 1918 terug naar Amerika. Na enkele bevorderingen en diverse standplaatsen werd hij in juli 1938 als luitenant-kolonel Anderson geplaatst bij de staf van de Artillery in Washington, D.C. Veel van Andersons klasgenoten van West Point werden in de Tweede Wereldoorlog benoemd tot generaal zoals onder andere James L. Bradley. Ook Anderson werd benoemd tot generaal. In december 1943 werd het XVI Corps opgericht en en in januari 1944 werd Anderson benoemd tot commandant. Na hun training werden ze naar Europa gestuurd. Het XVI Corps nam deel in de Rijnland operatie en op 1 maart 1945 werd Roermond bevrijd door het XVI Corps.

Artikel 35 Ontvangst van generaal Anderson bij de Roerbrug op de Maastrichterweg (familie Van Ness).jpg
Ontvangst van generaal Anderson bij de Roerbrug op de Maastrichterweg (Collectie familie Van Ness).

Op woensdag 6 juni vond er een officiële plechtigheid plaats ter ere van de Amerikaanse bevrijders. De Maas- en Roerbode maakte verslag: ‘Roermond eerde in een officiële plechtigheid zijn bevrijders. In de namiddag verzamelde zich een grote menigte aan de Roerbrug op den Maastrichterweg. Precies om 2 uur arriveerde Anderson. In een gloedvolle toespraak heette dr. Gribnau hierna de generaal welkom en dankte hem voor de bevrijding van de stad. Onder luid gejuich onthulde burgemeester Joosten vervolgens de nieuwe straatnaam. Het stuk weg van de Roerbrug tot aan de Kapellerpoort zal in de toekomst Andersonweg genoemd worden. Onder het straatnaambord is een gedenkplaat aangebracht, welke als tekst bevat: ‘Opgedragen aan Major-General John B. Anderson, ter herdenking van de bevrijding van Roermond op 1 maart 1945, door de 15th Cavalry group of 16th Corps.’ In optocht ging het hierna door de straten van de stad naar het stadhuis. Bij aankomst namen generaal Anderson, B. en W. van Roermond en Amerikaanse en Nederlandse officieren plaats op het bordes van het stadhuis. Dr. Gribnau dankte, uit naam van de Roermondse burgerij, generaal Anderson en zijn mannen voor de bevrijding. Burgemeester Joosten overhandigde vervolgens de eremedaille van de stad Roermond. Generaal Anderson dankte in zijn toespraak voor deze huldiging en sprak de beste wensen uit voor de wederopbouw van Nederland onder de leiding van Koningin Wilhelmina en het Koninklijk Huis. Voor de troepen werd hierna aan sergeant van Henke, die als eerste de Roerbrug was overgeklommen, een herinnering aan dit feit overhandigd door dr. Gribnau in de vorm van het Roermondse wapen in gas en lood.’

De plechtigheid werd afgesloten met het Amerikaanse volkslied en met ‘Wiens Neerlands Bloed’. De straatnaam Andersonweg zal een blijvende herinnering zijn aan onze bevrijders.

Door Eric Munnicks