Door John Vaessen

In 2017 zond de NPO-televisie in de rubriek Verborgen Verleden een programma uit over de genealogische afkomst van de cabaretier Jörgen Raymann. De uitzending was praktisch geheel gewijd aan de zoektocht van Jörgen naar zijn voorouders van moeders kant in Suriname. Zijn afstamming van vaders kant met de achternaam Raymann bleef daarbij helaas onderbelicht. Jörgen Raymann is rechtstreeks verwant aan diverse families Raymann die in de vorige eeuw in Roermond woonden en werkten. Hun voorouders waren afkomstig uit het Duitse plaatsje Kervenheim, onder de rook van de bedevaartsplaats Kevelaer. Joannes Henricus Raymann, gehuwd met Maria Gertrudis Beekman, vestigde zich in 1817 als metselaar en pompenmaker in Roermond en kan beschouwd worden als de stamvader van de ‘Raymannnen’.

Jörgen Henri Raymann werd op 13 augustus 1966 geboren in Amsterdam maar groeide op in Paramaribo. Zijn ouders waren Henri Pieter Raymann, boekhouder van beroep en Carla Wilhelmina Kana, beiden geboren in Suriname. Het was de in Roermond geboren overgrootvader van deze Henri Pieter Raymann, Joannes Antonius Hubertus (Jan) Raymann, die rond 1865 als militair naar Paramaribo vertrok. Drie dagen vóór zijn overlijden in 1889 trad hij in het huwelijk met de Surinaamse Bertha van den Haag, bij wie hij inmiddels drie meisjes en één zoon Alexander (de overgrootvader van Jörgen Raymann), had verwekt. Alle tien broers en zussen van deze Jan Raymann zijn eveneens in Roermond geboren en afstammelingen daarvan zijn er bekend geworden, zoals eigenaars van de exclusieve meubelzaak Emile Raymann aan de Hamstraat en de bakkerij Raymann aan de Heilige Geeststraat. Eén met name te noemen afstammeling was August Raymann (1869-1950), destijds wethouder en eigenaar van hotel De Gouden Leeuw aan de Neerstraat, waar nu de stadsbibliotheek en het Historiehuis gevestigd zijn. Diverse leden van de familie Raymann en hun aanhang zijn begraven in het familiegraf op het Oude Kerkhof. Jörgen Raymann is ervan op de hoogte dat hij van vaders kant afkomstig is van deze tak van de Raymann-familie én van het bestaan van het familiegraf. De Stichting Oude Kerkhof bood Jörgen Raymann op 7 mei 2007 vóór zijn optreden in TheaterHotel De Oranjerie het jubileumboek van de stichting aan. Aan het begin van de daaropvolgende voorstelling sprak hij het publiek toe met de woorden: ‘Eigelik bön ich ‘ne Remunjse jóng’.

Meer bekende Nederlanders

Jörgen Raymann is niet de enige bekende Nederlander die gerelateerd kan worden aan den Aje Kirkhaof. De sportverslaggever Mart Smeets heeft via vaders kant familiaire banden met de hier begraven familie Smeets-Lücker, destijds wonende aan het Zwartbroekplein. Het echtpaar Lentz-Büch, dat op het Oude Kerkhof rust, was oom en tante van de jong overleden collectioneur, auteur en presentator Boudewijn Büch. Opmerkelijk is de familierelatie van overledenen op het nieuwe gedeelte van de joodse begraafplaats met voormalig presentatrice Debbie Petter, gehuwd met cabaretier Youp van ’t Hek. De moeder van Debbie Petter, Hélène Egger, was geparenteerd aan de hier begraven Daniel Egger, gehuwd met Selma Keijzer, én aan Rosalia Egger, echtgenote van Sallie Hiegentlich. Zij waren de ouders van de Roermondse joodse auteur Jacob Hiegentlich. Rosalia Hiegentich-Egger was een tante van Hélène Petter-Egger. Uit het huwelijk tussen Louis Verscheure en Gertruda Zehe (grafkelder Hendrix-Verscheure) werd onder meer dochter Gertrude Verscheure (‘Pietsie’) geboren, echtgenote van een andere BN’er, de schrijver Godfried Bomans. Ook familie van historicus en televisiepersoonlijkheid Maarten van Rossem rust op het Oude Kerkhof. Predikant Peter Arthur van Rossem, begraven op het protestantse deel van de begraafplaats, was een broer van de overgrootvader van Maarten van Rossem, Gerard Adriaanszoon van Rossem, eveneens predikant. Een meer recente bekende Nederlander is zanger Guus Meeuwis. Zijn overgrootvader Frans Oostermeijer (foto), die de achternaam van zijn moeder aannam, werd geboren in Zijpe (NH) en kwam via vele omzwervingen in Roermond terecht, alwaar hij trouwde met de uit deze stad afkomstige ‘Truu’ Huskens. Eén van hun kinderen was de in 1902 geboren Catharina Oostermeijer, de grootmoeder van Guus.

117 frans oostermeijer cropped.jpg

Ontleend aan John Vaessen, ‘Dood, maar niet vergeten’. Graven en grafkelders op ‘den Aje Kirkhaof’ in Roermond (Roermond 2019).