Geboren

4 oktober 1884 Wildervank

Gearresteerd

24 oktober 1944

Vermoord

17 november 1944 Venlo

Adres

Roerderweg 62, Roermond

Familie

Echtgenoot van Harmine Ketelaar, vader van Remko Roosjen

Johannes Roosjen was hoofdopzichter bij de Stroomverkoopmaatschappij van de Provinciale Limburgsche Electriciteits Maatschappij (PLEM) en gebruikte een telefoonlijn van de PLEM voor verzetswerk. Hij werd verraden door een overbuurman die lid van de NSB was, gevangengezet in het toenmalige politiebureau aan de Hamstraat (nu de modewinkel Ter Horst van Geel) en afgevoerd naar Venlo. Daar werd hij op het militaire vliegveld Fliegerhorst Venlo gefusilleerd samen met drie andere verzetsmensen: Willem Jan Jonker (45 jaar), Gerardus Wilhelmus Johannes Hekman (19 jaar), Maarten Reuchlin (33 jaar). Op die plek herinnert een kruisbeeld aan hun executie.
De naam van Johannes Roosjen is vermeld op een verzetsmonument van de PLEM dat lange tijd in Maastricht heeft gestaan bij het hoofdkantoor van de PLEM aan de Prins Bisschopsingel. Het monument is later verplaatst naar het schakelstation in Herten, toevallig naast de voormalige woning van Johannes Roosjen en zijn gezin. Ook wordt hij herdacht op het verzetsmonument in de Gedachteniskapel op de Cauberg in Valkenburg.

Johannes Roosjen (1884-1944)
Johannes Roosjen (1884-1944).
Verzetsmonument Toeperweg Venlo
Kruisbeeld op de executieplaats aan de Toeperweg in Venlo.
Monument PLEM-verzetsmensen Duijkers, Roosjen en Van Rooy
Monument voor de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde PLEM-medewerkers bij het schakelstation aan de Roerderweg in Roermond/Herten. Het huis waar Johannes Roosjen woonde, is daar vlakbij: Roerderweg 62.

LINKS

LITERATUUR

  • Fred Cammaert, Het verborgen front. Geschiedenis van de georganiseerde illegaliteit in de provincie Limburg tijdens de Tweede Wereldoorlog, 2 dln. (Leeuwarden/Mechelen 1994), p. 1123, 1126-1127