Het Gemeentearchief Roermond verzorgt rondleidingen voor groepen van alle leeftijden. De rondleiders hebben ervaring als gids en/of in het onderwijs. Tijdens de rondleidingen bezoeken we de historische kamer van de gemeentearchivaris, het depot waar de archieven en collecties worden bewaard en/of enkele middeleeuwse kelders onder het stadhuis. In het depot, één van de schatkamers van Roermond, laten we oude archiefstukken, atlassen, prenten, kaarten, kranten en foto’s zien. Het oudste archiefstuk is een pauselijke bul (oorkonde) uit 1259 en is geschreven op perkament (dierenhuid). Ook is er een oorkonde die deels met gouden inkt is geschreven. De bibliotheek omvat honderden oude boeken, waaronder drie heel kostbare handschriften uit ca. 1335.

Een 'kijkje in de keuken' van het Gemeentearchief en het van dichtbij bekijken van originele historische documenten is echt een beleving.

De maximale groepsgrootte is vijftien personen; grotere groepen worden gesplitst. De kosten voor een rondleiding zijn € 25 per groep per gids.
Heeft u interesse in een rondleiding? Stuur ons dan een e-mail met vermelding van gewenste datum, groepsgrootte en andere gegevens die van belang zijn.

In samenwerking met de VVV Roermond verzorgen we themarondleidingen voor basisscholen. Voor middelbare scholen hebben wij een introductieprogramma ontwikkeld. We kunnen deze programma's afstemmen op thema's en op andere specifieke wensen.