Ria en Henri Spitholt hebben sinds 1995 afbeeldingen van Sint-Christoffel gefotografeerd en verzameld. Dat begon toen Ria na haar pensionering als leerkracht aan een Christoffelschool een ansichtkaart van een Christoffel-afbeelding naar haar oud-collega's stuurde. Aangestoken door het verzamelaarsvirus kwamen ze op de meest onwaarschijnlijke plaatsen in contact met de meest uiteenlopende mensen, onder andere met cultuurwetenschappers die onderzoek deden naar de heilige. Hun collectie omvat daardoor ook verschillende proefschriften over Sint-Christoffel. Vooral Henri was actief met fotograferen en verzamelen.

henri-spitholt-voor-kast-met-fotocollectie

Op zeker moment kwam de vraag op: 'Wat moet er later met de verzameling gebeuren?' De Spitholts wilden hun collectie schenken aan het Roermondse Christoffelgilde, de vrijwilligersorganisatie die zorgt dat de Sint-Christoffelkathedraal, de Munsterkerk en de Caroluskapel met hun kunstschatten toegankelijk zijn voor geïnteresseerden. Maar het gilde kan de collectie niet op een goede manier bewaren en ontsluiten voor publiek. Daarom werd in overleg met het gilde gekozen voor een andere bestemming: het Gemeentearchief Roermond.

Een deel van de collectie moet nog worden gedigitaliseerd. Daarna zullen alle afbeeldingen te zien zijn op de website van het Gemeentearchief.