Belgische boterkuipjes op reis over de Maas

In juli 2021 sleurden overstromingen in Duitsland, Wallonië en Zuid-Limburg van alles mee. De Maas voerde boterkuipjes van een Belgische zuivelfabriek naar zee. Die kuipjes vertellen ons een verhaal.

Plaats van herinnering: de Roermondse synagoge

Aan een gevel in de Hamstraat is dit reliëf te zien: een tempel met een opengeslagen boek en Hebreeuwse teksten. Veel mensen denken dat dit gebouw de vroegere synagoge is. Het zit een beetje anders.

Tienersterren uit Roermond: De Benjo’s

Van 1961 tot 1965 maakten de zingende Roermondse broers Ben en John Vaessen furore als De Benjo’s. Hun artiestennaam was een knipoog naar het liedje ‘Banjo Boy’ van het Deense duo Jan & Kjeld.

Waarmee betaalde je vroeger in Roermond?

Tot 2002 had elk land zijn eigen munteenheid. Het omrekenen naar guldens was soms lastig. In vroeger tijd was dat nog veel lastiger. Toen hadden zelfs veel steden hun eigen geld. Ook Roermond!

Kostbaar monnikenwerk

Tegenwoordig kan bijna iedereen goed schrijven. In de middeleeuwen was schrijven alleen iets voor de happy few. Het Gemeentearchief Roermond bezit daar een schitterend voorbeeld van.

Putten, pompen, poelen, waterleiding

Anders dan in Noord-Nederland, maar net zoals in België en veel Zuid-Europese landen zie je in Roermond op veel straathoeken heiligenbeelden. Die Roermondse beelden hebben een speciale geschiedenis.

Milly Horowitz’ jeugdjaren in Roermond

In 2006 werd in de Roermondse synagoge posthuum de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt aan de katholieke pleegfamilie van Milly Horowitz, die in haar jeugd met haar joodse ouders in Roermond woonde.

Het Roermonds Volkslied

Op 15 december 1912 ging het Roermonds Volkslied in première. Het lied wordt nog veel gezongen. De eerste twee coupletten dan. Het derde couplet is minder populair, en dat heeft een bijzondere reden.

Paters redemptoristen tragisch omgekomen

Op de begraafplaats bij het remptoristenklooster aan de Parklaan zijn vanaf 1871 een dertigtal redemptoristen begraven, onder wie de paters Gerard van den Heuvel en Louis Bleijs.

Roermond ‘heksenhoofdstad’ van de Benelux

Op 18 november 1522 werd Trijn van der Moelen voor toverij veroordeeld tot de brandstapel – het eerste dodelijke slachtoffer van de heksenwaan in Roermond. Er zouden er nog tientallen volgen.

Bedelfeesten (deel 2): de ellefde van de ellefde

Op foto’s uit de jaren vijftig is te zien hoe in Roermond op 11 november Sint-Maarten gevierd werd. Die traditie heeft het inmiddels afgelegd tegen de vieringen van de ‘ellefde van de ellefde’.

De Harmoniezaal

De Harmoniezaal en het Royal Theater, praktisch naast elkaar gelegen aan de Hamstraat, waren jarenlang in gebruik voor filmvoorstellingen, toneelvoorstellingen en andere activiteiten.

Een tuindorp ‘euver de breer’: het Veld

‘Euver de breer’ (‘over de spoorbomen’) ligt het Veld, de bekendste volkswijk van Roermond, met o.a. de Krententuin en de Dierentuin. Het Veld is Roermonds enige echte tuindorp.

Godfried en Gisela, een Asseltse romance?

In 882 trouwde Godfried Haraldsson met Gisela van Lotharingen. Hij: de leider van het Grote Vikingleger. Zij: de dochter van koning Lotharius en zijn minnares Waldrada. Romantiek of politiek?

Mathieu Koch, een artistieke fotograaf

Niet alleen uit Roermond, maar ook van ver daarbuiten lieten particulieren en families zich in de vorige eeuw vereeuwigen door Mathieu Koch, ‘photograph d’art’ of kunstfotograaf.

30 jaar Bosniërs in Roermond: Vera’s verhaal

Vera Kalić (69) wordt emotioneel als ze vertelt over haar aankomst in Roermond, nu dertig jaar geleden. Toen ze bij de witte Rode Kruis-vlag mensen Bosnisch hoorde praten, was haar vlucht ten einde.

Inteelt in de trouwzaal

Op Open Monumentenzondag is de trouwzaal in het Roermondse stadhuis open voor publiek. Een ‘juweeltje’ met portretten van de koningen van Spanje en keizers van het Duitse rijk. Hoe komen die daar?

De veteranen komen weer naar Roermond

Wanneer is nu precies die veteranendag met al die oudere mannen die met baretten en onderscheidingen vanuit heel Nederland naar Roermond komen? Eén keer per jaar toch, of twee keer?

De oorlogsmisdaad van Willem van Oranje

Dit jaar wordt de ‘Geboorte van Nederland’ landelijk herdacht – 450 jaar na het eerste succes van de opstandelingen in de Tachtigjarige Oorlog. Maar in Roermond viel in 1572 weinig te vieren.

Baron streed voor Limburgs vrijheid

In 1848 staat Europa op zijn kop door revoluties. De leider van de Limburgse separatisten is op het hoogtepunt van zijn populariteit. Deze keer lijkt het hem te gaan lukken. Limburg los van Holland!

Wielrenner van wereldklasse uit Swalmen

Zaterdag start de Tour de France. Zonder deelnemers uit Roermond. Maar zo’n 125 jaar geleden was Swalmenaar Mathieu Cordang de koning van het wielrennen. ‘Mister Tobacco’ werd hij genoemd.