De Roermondse Lily Sampers werd geboren in Tsjetsjenië, trad op in een paardenshow van rondreizende kozakken en inspireerde met haar gratie en schoonheid kunstschilder Leo Franssen.
In juli 2021 sleurden overstromingen in Duitsland, Wallonië en Zuid-Limburg van alles mee. De Maas voerde boterkuipjes van een Belgische zuivelfabriek naar zee. Die kuipjes vertellen ons een verhaal.
Aan een gevel in de Hamstraat is dit reliëf te zien: een tempel met een opengeslagen boek en Hebreeuwse teksten. Veel mensen denken dat dit gebouw de vroegere synagoge is. Het zit een beetje anders.
Op Koningsdag ontvangt Rotterdam het koninklijk gezin. Vorige maand bracht koningin Máxima een werkbezoek aan Roermond. Maar in 1895 reed koningin Wilhelmina de stad voorbij. Voor straf!
Van 1961 tot 1965 maakten de zingende Roermondse broers Ben en John Vaessen furore als De Benjo’s. Hun artiestennaam was een knipoog naar het liedje ‘Banjo Boy’ van het Deense duo Jan & Kjeld.
Tot 2002 had elk land zijn eigen munteenheid. Het omrekenen naar guldens was soms lastig. In vroeger tijd was dat nog veel lastiger. Toen hadden zelfs veel steden hun eigen geld. Ook Roermond!
Gisteren is de ‘vastelaovend’ in Roermond weer afgesloten met het traditionele ‘Bacchus verzoepe’. Een uniek Roermond carnavalsritueel - of toch niet?
‘Dáááár is mijn vaderland’, en dan, langzamer: ‘Lim-bu-hurgs dier-baar oord!’ Zo kennen wij het Limburgse volkslied. Maar er bestaan talloze variaties van, verspreid over de hele wereld.
Tegenwoordig kan bijna iedereen goed schrijven. In de middeleeuwen was schrijven alleen iets voor de happy few. Het Gemeentearchief Roermond bezit daar een schitterend voorbeeld van.
Anders dan in Noord-Nederland, maar net zoals in België en veel Zuid-Europese landen zie je in Roermond op veel straathoeken heiligenbeelden. Die Roermondse beelden hebben een speciale geschiedenis.
In 2006 werd in de Roermondse synagoge posthuum de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt aan de katholieke pleegfamilie van Milly Horowitz, die in haar jeugd met haar joodse ouders in Roermond woonde.
Op 15 december 1912 ging het Roermonds Volkslied in première. Het lied wordt nog veel gezongen. De eerste twee coupletten dan. Het derde couplet is minder populair, en dat heeft een bijzondere reden.
Op de begraafplaats bij het remptoristenklooster aan de Parklaan zijn vanaf 1871 een dertigtal redemptoristen begraven, onder wie de paters Gerard van den Heuvel en Louis Bleijs.
Op 18 november 1522 werd Trijn van der Moelen voor toverij veroordeeld tot de brandstapel – het eerste dodelijke slachtoffer van de heksenwaan in Roermond. Er zouden er nog tientallen volgen.
Op foto’s uit de jaren vijftig is te zien hoe in Roermond op 11 november Sint-Maarten gevierd werd. Die traditie heeft het inmiddels afgelegd tegen de vieringen van de ‘ellefde van de ellefde’.
Gaat u met Allerzielen nog naar het kerkhof? Doet u mee aan een hedendaagse herdenking zoals de Allerzielenloop op het Oude Kerkhof? Of bent u nog moderner en viert u alleen Halloween?
De Harmoniezaal en het Royal Theater, praktisch naast elkaar gelegen aan de Hamstraat, waren jarenlang in gebruik voor filmvoorstellingen, toneelvoorstellingen en andere activiteiten.
‘Euver de breer’ (‘over de spoorbomen’) ligt het Veld, de bekendste volkswijk van Roermond, met o.a. de Krententuin en de Dierentuin. Het Veld is Roermonds enige echte tuindorp.
In 882 trouwde Godfried Haraldsson met Gisela van Lotharingen. Hij: de leider van het Grote Vikingleger. Zij: de dochter van koning Lotharius en zijn minnares Waldrada. Romantiek of politiek?
Niet alleen uit Roermond, maar ook van ver daarbuiten lieten particulieren en families zich in de vorige eeuw vereeuwigen door Mathieu Koch, ‘photograph d’art’ of kunstfotograaf.
Vera Kalić (69) wordt emotioneel als ze vertelt over haar aankomst in Roermond, nu dertig jaar geleden. Toen ze bij de witte Rode Kruis-vlag mensen Bosnisch hoorde praten, was haar vlucht ten einde.
Op Open Monumentenzondag is de trouwzaal in het Roermondse stadhuis open voor publiek. Een ‘juweeltje’ met portretten van de koningen van Spanje en keizers van het Duitse rijk. Hoe komen die daar?
Wanneer is nu precies die veteranendag met al die oudere mannen die met baretten en onderscheidingen vanuit heel Nederland naar Roermond komen? Eén keer per jaar toch, of twee keer?
De vorige blog beschrijft dat de ‘zenuwarts’ Ödön Bánki in 1959 na een congres in Keulen niet was teruggekeerd naar Roermond, maar zich met zijn secretaresse in Oost-Berlijn zou bevinden.
De plotselinge verdwijning van dokter Bánki, als ‘zenuwarts’ verbonden aan het Sint-Laurentiusziekenhuis en praktijkhoudend aan de Pieter Cuypersstraat, deed in 1959 veel stof opwaaien.
Dit jaar wordt de ‘Geboorte van Nederland’ landelijk herdacht – 450 jaar na het eerste succes van de opstandelingen in de Tachtigjarige Oorlog. Maar in Roermond viel in 1572 weinig te vieren.
Als iets ‘met sint-juttemis’ zal gebeuren, betekent dat ‘nooit’. Er bestaat geen heilige Jutte waarvan de naamdag herdacht wordt met een mis. Maar waar komt die rare uitdrukking vandaan?
In 1848 staat Europa op zijn kop door revoluties. De leider van de Limburgse separatisten is op het hoogtepunt van zijn populariteit. Deze keer lijkt het hem te gaan lukken. Limburg los van Holland!
Zaterdag start de Tour de France. Zonder deelnemers uit Roermond. Maar zo’n 125 jaar geleden was Swalmenaar Mathieu Cordang de koning van het wielrennen. ‘Mister Tobacco’ werd hij genoemd.
In 1189 bestond Roermond nog nauwelijks. Een hoofdboerderij en wat verspreide boerenhuisjes. Maar in Merum – tegenwoordig Roermonds grondgebied – stond een indrukwekkend kasteel.