Hooggeboren gijzelaar met stockholmsyndroom

Charles-Alexandre de Croÿ verbleef in 1604-1605 als gijzelaar van een muitersleger in Roermond. Hij schreef er zijn memoires, een boeiend document over een keerpunt in de Tachtigjarige Oorlog.

Aktie! Links Roermond rond 1980

Rond 1980 borrelde het in Roermond van de progressieve initiatieven. De oude nummers van de RAK, de Roermondse Aktie Krant, geven een levendig beeld van deze bewogen periode.

Voordringen bij de hemelpoort

Tijdens het Open Monumentenweekend is het Gemeentearchief open voor publiek. Er zijn bijzondere archiefstukken te zien. Deze oorkonde beloofde een snellere toegang tot de hemel.

Belgische boterkuipjes op reis over de Maas

In juli 2021 sleurden overstromingen in Duitsland, Wallonië en Zuid-Limburg van alles mee. De Maas voerde boterkuipjes van een Belgische zuivelfabriek naar zee. Die kuipjes vertellen ons een verhaal.

Plaats van herinnering: de Roermondse synagoge

Aan een gevel in de Hamstraat is dit reliëf te zien: een tempel met een opengeslagen boek en Hebreeuwse teksten. Veel mensen denken dat dit gebouw de vroegere synagoge is. Het zit een beetje anders.

Tienersterren uit Roermond: De Benjo’s

Van 1961 tot 1965 maakten de zingende Roermondse broers Ben en John Vaessen furore als De Benjo’s. Hun artiestennaam was een knipoog naar het liedje ‘Banjo Boy’ van het Deense duo Jan & Kjeld.

Waarmee betaalde je vroeger in Roermond?

Tot 2002 had elk land zijn eigen munteenheid. Het omrekenen naar guldens was soms lastig. In vroeger tijd was dat nog veel lastiger. Toen hadden zelfs veel steden hun eigen geld. Ook Roermond!

Kostbaar monnikenwerk

Tegenwoordig kan bijna iedereen goed schrijven. In de middeleeuwen was schrijven alleen iets voor de happy few. Het Gemeentearchief Roermond bezit daar een schitterend voorbeeld van.

Milly Horowitz’ jeugdjaren in Roermond

In 2006 werd in de Roermondse synagoge posthuum de Yad Vashem-onderscheiding uitgereikt aan de katholieke pleegfamilie van Milly Horowitz, die in haar jeugd met haar joodse ouders in Roermond woonde.

Paters redemptoristen tragisch omgekomen

Op de begraafplaats bij het remptoristenklooster aan de Parklaan zijn vanaf 1871 een dertigtal redemptoristen begraven, onder wie de paters Gerard van den Heuvel en Louis Bleijs.

Bedelfeesten (deel 2): de ellefde van de ellefde

Op foto’s uit de jaren vijftig is te zien hoe in Roermond op 11 november Sint-Maarten gevierd werd. Die traditie heeft het inmiddels afgelegd tegen de vieringen van de ‘ellefde van de ellefde’.

De Harmoniezaal

De Harmoniezaal en het Royal Theater, praktisch naast elkaar gelegen aan de Hamstraat, waren jarenlang in gebruik voor filmvoorstellingen, toneelvoorstellingen en andere activiteiten.

Een tuindorp ‘euver de breer’: het Veld

‘Euver de breer’ (‘over de spoorbomen’) ligt het Veld, de bekendste volkswijk van Roermond, met o.a. de Krententuin en de Dierentuin. Het Veld is Roermonds enige echte tuindorp.

Mathieu Koch, een artistieke fotograaf

Niet alleen uit Roermond, maar ook van ver daarbuiten lieten particulieren en families zich in de vorige eeuw vereeuwigen door Mathieu Koch, ‘photograph d’art’ of kunstfotograaf.

30 jaar Bosniërs in Roermond: Vera’s verhaal

Vera Kalić (69) wordt emotioneel als ze vertelt over haar aankomst in Roermond, nu dertig jaar geleden. Toen ze bij de witte Rode Kruis-vlag mensen Bosnisch hoorde praten, was haar vlucht ten einde.

De veteranen komen weer naar Roermond

Wanneer is nu precies die veteranendag met al die oudere mannen die met baretten en onderscheidingen vanuit heel Nederland naar Roermond komen? Eén keer per jaar toch, of twee keer?

Baron streed voor Limburgs vrijheid

In 1848 staat Europa op zijn kop door revoluties. De leider van de Limburgse separatisten is op het hoogtepunt van zijn populariteit. Deze keer lijkt het hem te gaan lukken. Limburg los van Holland!

Laatmiddeleeuwse huizen ‘teruggevonden’

Verzamelaar Will Steeghs vond op een vraag-en-aanbodsite een pagina uit een geïllustreerd Engels tijdschrift uit 1871. Die ene pagina leverde een bouwhistorisch nieuwtje op. Daarna volgde nog meer…

Succes van de Vespa begon in Roermond

In 1946 werd de Vespa uitgevonden. Het rare motorfietsje op kleine wieltjes sloeg in Italië direct aan. Het Roermondse autobedrijf Nedam werd in 1949 importeur en maakte de Vespa tot een succes.