De Sint-Kameleon van Asenray

Eind jaren tachtig trok een legertje inhuurkrachten door Nederland. Onderweg maakten ze tienduizenden foto’s, onder meer van dit merkwaardige gebouw in Asenray.

De pastoor van Herten en het jaar zonder zomer

In november 1815, schreef Arnold Borret, ‘begon het reeds aanhoudend koud te zyn’, in maart 1817 had hij de zon ‘in 13 maanden in alles, gelove ik, niet tweemaal vier en twintig uren gezien’.

Elfduizend maagden in de Munsterkerk

De viering van het 800-jarig jubileum van de Munsterkerk moest door de coronapandemie grotendeels worden stilgelegd. Wel was er een expositie in het Cuypershuis en verscheen er een mooi jubileumboek.

Kerstliederen à go-go

Zondag begint de Top 2000 à go-go. ‘Popprofessor’ Leo Blokhuis diept daarin de merkwaardige geschiedenis van liedjes op. Hoewel van christelijken huize staat hij bij kerstliedjes nooit stil.

Sint-Nicolaas al 797 jaar in Roermond

Sinterklaas is ieder jaar enkele weken in het land - en in Roermond. 797 jaar geleden werd Sint-Nicolaas al vereerd in de stad. Dat zegt iets over hoe de Roermondenaren toen leefden.

De beschermer van bruggen en drenkelingen

Op de brug in Swalmen staat een beeldje van de heilige Johannes Nepomucenus. In Ool staat een wegkapelletje met een (replica-)beeldje van dezelfde heilige. Wie was hij?

Roze Zaterdag

De Roze Zaterdag is de jaarlijkse manifestatie van de lhbtiq+-gemeenschap. De eerste Roze Zaterdag, een demonstratie tegen bisschop Gijsen, was in april 1979 in Roermond.

Priesters verbannen naar Franse strafkolonie

Rond 1800 bracht de Franse revolutie ons onder meer de rechtsstaat, de burgerlijke stand, het metriek stelsel en het Burgerlijk Wetboek. Maar aanvankelijk ook de onderdrukking van de katholieke kerk.

Roermondse kranten en advertentiebladen

Het eerste advertentieblad in Roermond verscheen in 1843 en de eerste plaatselijke krant zelfs al in 1660. Dat was indertijd de eerste krant in de regio. Beide verschenen wekelijks.

Lockdown anno 1623

De studiezaal van het Gemeentearchief is weer open - nog wel met beperkingen. Maar hoe pakten ze vroeger epidemieën aan in Roermond? Dat lezen we in een document uit 1623.