Stolpersteine zijn voorzien van een bronzen plaatje met de naam en belangrijkste levensdata van de slachtoffers. De stenen zijn geplaatst voor hun laatste woningen, dat wil zeggen de laatste woning waarvoor zij zelf gekozen hadden, niet de woning waarnaar ze door de bezetter verdreven zijn. Soms is niet helemaal zeker welk adres iemands laatste zelfgekozen adres was.
Stolpersteine zijn sinds 1993 in steeds meer Europese steden te vinden. Ze zijn overal op dezelfde manier uitgevoerd. De Stolpersteine zijn een project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (1947). Niet alle Joden zijn gelukkig met de stenen omdat hierdoor als het ware opnieuw over Joden gelopen wordt. Maar Demnig stelt: om de teksten op de herinneringstekens te lezen, moet je een buiging voor de slachtoffers maken.
Op deze website vindt u beknopte informatie over de Jodenvervolging in Roermond en levensbeschrijvingen van de Roermondse Shoah-slachtoffers voor wie Stolpersteine in de stad zijn geplaatst.
Maak uw keuze:
Audiotour
Het Gemeentearchief Roermond heeft met medewerking van het Prins Bernhard Cultuurfonds Limburg een audiotour langs de Stolpersteine in Roermond samengesteld.
Deze audiotour is gratis te downloaden via de app IziTRAVEL.
Meer informatie vindt u hier.
Samenstelling: Hein van der Bruggen (informatie en foto’s), John Vaessen (teksten, aanvullende informatie en foto’s), Gerard van de Garde (redactie en aanvullende afbeeldingen), Rob Kooiman / Artof Museumprojecten (foto's en audiotour), René Roosjen (foto).